De fleste skader sker i havnen

Når man sejler, er havnen typisk et sted, hvor man forventer alt er trygt. Men paradoksalt nok er havnen et af de steder, hvor de fleste skader på både sker. Havnene kan være travle, trange og fyldt med potentielle udfordringer, som gør til- og fralægning utrolig stressende.

Hvorfor sker de fleste skader i havnen?

Der er flere grunde til, at havnen er et hotspot for bådskader. For det første er havnemanøvrer ofte mere komplekse end manøvrer på åbent vand. Havne er typisk fyldt med både, molepæle, bøjer og andre forhindringer, som kræver præcise bevægelser og hurtige beslutninger fra sejleren.

En simpel fejl kan hurtigt føre til, at båden støder ind i en anden båd eller en fast konstruktion, hvilket kan resultere i alt fra små ridser til større skrogskader.

Derudover er vejret en afgørende faktor. Vind, strøm og tidevand kan gøre det vanskeligt at kontrollere båden, især når pladsen er trang. En kraftig vindstød kan skubbe båden i en uønsket retning.

Er du forsikret mod skader i havnen?

Typiske skader i havnen

De mest almindelige skader, der opstår i havnen, inkluderer:

  1. Stød mod kaj eller pæle
  2. Kollision med andre både
  3. Skader på fendere og fortøjninger
  4. Propel- eller rorskader

Hvordan kan du minimere risikoen?

For at minimere risikoen for skader i havnen er det vigtigt at være godt forberedt, bevare roen og have den nødvendige viden og erfaring. Hvis du har behov for ekstra træning kan du tage et kursus i havnemanøvre.

Læs også vores artikel mange forsikringsskader sker pga søventilen eller dieselpest er en skjult trussel for alle sejlere