På vandet med førstehjælp

I kritiske situationer er det en samfundspligt at redde liv, en pligt ingen kan unddrage sig. Desværre føler mange sig usikre, når en nødsituation opstår, og er ikke altid i stand til at yde den rette hjælp.

Typisk har de fleste deltaget i mindst ét førstehjælpskursus, typisk i forbindelse med erhvervelsen af et kørekort. Dog er de grundlæggende færdigheder ofte glemt over tid, da de sjældent anvendes i praksis. Vi anbefaler derfor, at man jævnligt opfrisker sine førstehjælpskompetencer. Dette er særligt vigtigt, da feltet konstant udvikler sig og forbedres. Ud over at have viden om førstehjælp er det også vigtigt at have adgang til passende førstehjælpsudstyr, især når man befinder sig til søs.

På vandet er en simpel forbindingskasse ikke tilstrækkelig, da professionel hjælp ofte er langt væk. Især på længere rejser er det vigtigt at supplere sit standardudstyr med ekstra udstyr såsom iltmaske, en enhed til at fjerne blokeringer i luftvejene, en defibrillator og et nødhjælpsapotek. Information om dette udstyr kan findes på apoteker og online. I nødsituationer til søs, hvor sundhed eller liv står på spil, er det vigtigt at sende et nødsignal til andre både og søredningstjenesten samtidig med, at man yder førstehjælp, for at informere om den nødvendige hjælp ombord.

Tilpasning af førstehjælpskassen til din sejlads

Uanset hvor omhyggelige vi er, er der altid risiko for skader under sejlads. Ombord på en båd er vi særligt sårbare, da det kan tage timer eller endda dage at få professionel behandling, især på længere ture. Derfor er det afgørende at have førstehjælpsudstyr ombord, som besætningen kan bruge til at behandle de mest almindelige skader.

Jo længere væk du er fra land og muligheden for hjælp, jo mere omfattende bør bådens førstehjælpskasse være. Til oceansejlads er der særlige krav til både medicin og udstyr, mens kravene til almindelig tursejlads i Danmark og nabolandene er mindre strenge. Derfor kan det være nemt at glemme at tjekke, om førstehjælpskassen indeholder alt det nødvendige.

Typiske skader ombord på båden

De mest almindelige personskader ombord omfatter forstuvninger, mindre sår og blå mærker, som ofte opstår ved fald eller ubalance. En anden hyppig skadetype involverer skader på hænder og fingre i forbindelse med håndtering af tovværk.

Ifølge en amerikansk undersøgelse udgør disse to skadetyper næsten 60% af alle skader ombord på lystbåde. Det er vigtigt at huske på, når man udstyrer førstehjælpskassen.

Vil du have et tilbud på en bådforsikring?

Læs her hvad en typisk bådforsikring koster