Inden du tager afsted på ferie med din hund, er det vigtigt at overveje, om din hund egner sig til den pågældende ferieform. Hvis din hund for eksempel er utryg ved store menneskemængder, kan det være bedst at undgå storbyferier. På samme måde, hvis din hund ikke trives i skiftende omgivelser, bør du måske undgå roadtrips, hvor I overnatter mange forskellige steder.
Det er vigtigt at tage hensyn til din hunds personlighed og behov, så I alle får den bedste oplevelse på ferien. Nogle hunde er robuste og tilpasningsdygtige og vil ikke have problemer med at tilpasse sig en længere ferietur, mens andre hunde har brug for mere stabile og velkendte omgivelser. Så tag dig tid til at overveje, hvad der er bedst for netop din hund, og hvilken ferieform der vil give jer alle en god oplevelse.
Hunden med på køretur
Hunde har forskellige præferencer, når det kommer til transport, og det er vigtigt at finde ud af, hvad din hund er mest komfortabel med. Mange hunde trives godt med at rejse i bil og kan klare længere køreture uden problemer. En fordel ved at rejse med bil er, at I kan stoppe, når det passer jer, så hunden kan få en pause, drikke vand og få frisk luft. Det anbefales at planlægge stop hver 2. eller 3. time undervejs, så din hund får mulighed for at strække benene og tage en pause.
Hvis din hund ikke er vant til længere bilture, kan det være en god idé at starte med flere kortere ture for at vænne den til det. På den måde kan du gradvist øge varigheden af turene, så din hund bliver mere komfortabel med at være i bilen i længere tid ad gangen.
Hund i flyveren
Når du rejser med fly, kan det være mere udfordrende for din hund, især hvis det drejer sig om en længere flyvning. Hvis din hund vejer mindre end 8 kg inklusive transporttasken, har du mulighed for at have den med i kabinen sammen med dig. For større hunde skal de transporteres i et tryksikkert lastrum i en transportkasse, som du selv skal sørge for. Det kan være en stressende rejseform for din hund, så det er vigtigt at overveje grundigt, om det er den rette løsning
Hund på sejltur
De fleste hunde har ikke noget imod at sejle, men det kan kræve lidt tilvænning. Det er bedst, hvis hunden allerede er vant til at sejle fra den er hvalp. Når I skal på sejlferie, er det vigtigt at give din hund en redningsvest, når I er om bord på båden. Selvom hunde sjældent bliver søsyge, kan det ske, så det er en god idé at have søsygetabletter med om bord.
Vær opmærksom på det her, når du skal rejse
Når du planlægger at tage din hund med på rejse inden for EU, er der visse ting, du skal have styr på:
- Din hund skal have sit eget pas, også kendt som et EU selskabsdyrspas. Dette udstedes af dyrlægen og inkluderer oplysninger om hundens identifikation og vaccinationer.
- Din hund skal være ID-mærket med en mikrochip, og dette ID-nummer skal registreres i passet.
- Hunden skal have en gyldig rabiesvaccine, som gives senest 21 dage før afrejse. Vaccinationen registreres i passet og er normalt gyldig i tre år. Vaccinationen kan først gives, når hunden er mindst 12 uger gammel.
Når disse tre krav er opfyldt, er du godt på vej. Det er dog altid en god idé at undersøge eventuelle særlige regler for det specifikke land, du skal besøge. Nogle lande kan have yderligere krav, såsom bestemte snore eller mundkurve til hunde eller forbud mod visse racer. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte den danske ambassade eller veterinærmyndigheden i det pågældende land.
Desuden kræver visse EU-lande, herunder Norge, Finland, Malta, Irland og Storbritannien, at hunden har fået en ormekur rettet mod en bestemt bændelorm. Ormekuren skal gives tidligst 120 timer og senest 24 timer før afrejse.
Er din hund forsikret korrekt?
Husk at det er lovpligtigt at du har en ansvarsforsikring på din hund, så du er dækket, hvis din hund skulle gøre skader på andre eller materialle ting. Du kan også opgradere med ekstra tilvalg, som stiller dig bedre økonomisk ved høje dyrlægeregninger