Hvad er moms?
Moms (meromsætningsafgift) er en forbrugsafgift, der pålægges varer og tjenester i mange lande, herunder Danmark. Moms betales af forbrugerne, mens virksomhederne fungerer som mellemled ved at opkræve og indbetale momsen til staten.
Sådan fungerer moms
- Opkrævning: Når en virksomhed sælger en vare eller tjeneste, lægger den moms til prisen. Denne moms opkræves fra kunden.
- Indbetaling: Virksomheder indbetaler den opkrævede moms til skattemyndighederne efter fradrag for den moms, de selv har betalt på deres indkøb.
- Momsregistrering: Virksomheder, der har en omsætning over en vis grænse, skal registrere sig for moms og indberette den til skattemyndighederne.
Moms i praksis
For eksempel, hvis en virksomhed sælger en vare for 100 kr., og momssatsen er 25%, vil prisen for forbrugeren være 125 kr. Virksomheden beholder de 100 kr. og indbetaler de 25 kr. til staten.
Momsfritagelse
Nogle varer og tjenester kan være momsfritaget eller pålagt en reduceret momssats. Det kan gælde for visse medicinske ydelser, uddannelsesaktiviteter og andre specifikke områder.
Moms er en vigtig indtægtskilde for staten og spiller en central rolle i skattepolitikken ved at bidrage til finansiering af offentlige udgifter.
Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning.