En arbejdsskade er en skade, som opstår som følge af arbejde eller arbejdsforhold. Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) er en arbejdsskade defineret som enten en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom.
Hvad er en arbejdsulykke?
En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, der sker pludseligt eller inden for fem dage som følge af en hændelse på arbejdet. Det kan være alt fra faldulykker, skader fra tunge løft til pludselige stresspåvirkninger. For at blive anerkendt som en arbejdsulykke, skal skaden være en direkte følge af en hændelse i arbejdssituationen.
Eksempler på arbejdsulykker
- Fald fra en stige
- Skader fra tunge løft
- Ulykker med maskiner
- Psykiske påvirkninger som følge af en traumatisk hændelse på arbejdet
Læs mere om hvad en arbejdsskadeforsikring dækker
Anmeldelse og anerkendelse
For at få anerkendt en arbejdsskade, skal den anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det er vigtigt, at arbejdsgiveren anmelder ulykken, og at der indsamles dokumentation, såsom lægeerklæringer og vidneudsagn, der kan understøtte kravet.
Forskellen på arbejdsulykker og erhvervssygdomme
Mens en arbejdsulykke er en pludselig hændelse, udvikles erhvervssygdomme over længere tid som følge af arbejdets karakter. Eksempler på erhvervssygdomme kan være høreskader fra støjende arbejdsmiljøer eller lungesygdomme fra indånding af farlige stoffer.
Vurdering af arbejdsskader
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderer hver sag individuelt for at afgøre, om den kan anerkendes som en arbejdsskade. Dette omfatter en vurdering af, om skaden er opstået som følge af arbejdet, og om der er en direkte årsagssammenhæng.
En arbejdsskade eller erhvervssygdom kan være meget alvorlige, og derfor er det lovpligtigt at have en forsikring imod dette.