Hvad betyder overforsikret og underforsikret?

Når du tegner en indboforsikring, er det vigtigt at vælge din indbosum samtidig.

Den valgte indbosum dækker værdien af alt dit indbo i hjemmet. Dette omfatter alt fra møbler, apparater, elektronik, tæpper, planter og meget mere. Indbosummen repræsenterer den samlede værdi af alt indboet i dit hjem, og den er designet til at dække omkostningerne ved at erstatte alt indboet, hvis det skulle blive ødelagt ved brand eller andre dækkede begivenheder – ikke kun værdier, der eventuelt skulle blive stjålet eller beskadiget.

Indbosummen har en direkte indflydelse på prisen for din forsikring, så det kan være fristende at vælge en lav sum for at spare penge på præmien. Men det er vigtigt at huske, at en for lav indbosum kan have alvorlige konsekvenser, hvis du bliver underforsikret.

Hvis du for eksempel oplever et tyveri for 50.000 kroner, men din indbosum ikke dækker den faktiske værdi af dit indbo, vil forsikringsselskabet foretage en værdisættelse af alle dine ejendele. Hvis det viser sig, at din indbosum ikke dækker den fulde værdi af dit indbo, vil du blive betragtet som underforsikret. I dette tilfælde vil forsikringsselskabet kun dække en procentdel af det faktiske tab, svarende til forholdet mellem den forsikrede sum og den faktiske værdi af dit indbo.

Så selvom det kan virke som en besparelse at vælge en lav indbosum, kan det i sidste ende resultere i en betydelig økonomisk ulempe, hvis der opstår en skade. Det er derfor vigtigt at regelmæssigt vurdere og justere din indbosum for at sikre, at den dækker den reelle værdi af dit indbo.

Juster din selvrisiko

At justere din selvrisiko kan være en smart måde at spare penge på dine forsikringspræmier. Ofte betaler du ekstra for den ekstra sikkerhed, der følger med en lav selvrisiko, og derfor kan der være store besparelser ved at øge den en smule.

For eksempel kan du på bilforsikringen spare op til 1.000 kroner ved blot at hæve din selvrisiko fra 3.000 til 7.000 kroner. Hvis du kører uden skader i bare 4 år, vil du allerede have tjent de ekstra penge hjem. Derefter vil du hvert år, du kører uden skader, spare 1.000 kroner.

Men det er ikke kun på bilforsikringen, hvor dette kan være en fordel. Selvrisikoen kan også have stor betydning for andre forsikringer, såsom hus– og indboforsikringen. Især ved selvrisiko på omkring 0-3000 kroner kan der opleves store prisfald ved at nedsætte den.

Det er værd at overveje, om du forventer at skulle benytte din forsikring i de kommende år, og om du har tænkt dig at indberette småskader, der måske kunne påvirke dine forsikringspræmier fremover. Hvis ikke, kan det være fornuftigt at hæve din selvrisiko for at opnå lavere præmier.

Det er vigtigt at tænke over, hvilket grænsebeløb der vil få dig til at bruge din forsikring, og om det er det værd i forhold til de ekstra omkostninger ved en lavere selvrisiko.